Tända ljus utanför 27-åringens lägenhet i Skoghall. Foto: Andreas Dahllöf/SR

Sänkt straff för Skoghallsmordet

Idag kom hovrättens dom mot den 37-åring som dömts för mord på sin 27-årige pojkvän i Skoghall. Hovrätten sänker straffet med ett år till 15 års fängelse.

27-åringen försvann i slutet av juli i somras och han hittades död den 8 augusti i anslutning till sin bostad i Skoghall. Han hade strypts till döds och utsatts för kraftigt våld.

Efter mordet försökte 37-åringen ge sken av att pojkvännen fortfarande var i livet genom att skicka sms till anhöriga i hans namn och påstå att de var på Cypern.

Vid rättegången erkände 37-åringen att han dödat sin pojkvän men att han inte hade för avsikt att döda honom och att han inte var medveten om vad han gjorde. Han genomgick en rättspsykiatrisk undersökning som kom fram att han inte var påverkad av någon allvarlig psykisk störning när han utförde mordet.

Tingsrätten dömde 37-åringen till 16 års fängelse för mord och han dömdes även att betala ett skadestånd på närmare 300 000 kronor till 27-åringens anhöriga.

37-åringen överklagade tingsrättens dom till hovrätten som idag alltså sänkte straffet med ett år till 15 års fängelse.

Utgångspunkten för straffvärdesbedömning vid mord är fängelse i 14 år men hovrätten anser att det finns försvårande omständigheter.

Främst att 27-åringen var närstående, att gärningen begicks i hans hem. Att 27-åringen var helt oförberedd på att han kunde bli angripen och därför hade svårt att värja sig.

37-åringen ska stanna kvar i häktet tills domen har vunnit laga kraft.

– Jag yrkade på 16 år men hovrätten har gjort en annan bedömning. Det är inte mycket att orda om, jag är nöjd med domen, säger chefsåklagare Tomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".