1 av 3
Affischen som upprört ledningen på Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto: Pontus Kinnander/SR.
2 av 3
Älvkullegymnasiets rektor Yvonne Thot tillsammans med eleverna Karl, Johan och Markus. Foto: Pontus Kinnander/SR.
3 av 3
Tara och Rebecka är elever på Nobelgymnasiet. Foto: Pontus Kinnander/SR.

Alkoholreklam uppsatt på skolor i Karlstad

1:35 min

Affischer som berättar om hur mycket en öl eller cider kostar på krogen är inte okej att sätta upp på gymnasieskolor. Oftast river personalen ner dem direkt, men ändå fortsätter affischer sättas upp.

– Eleverna får gå på nattklubb hur mycket de vill, men jag tänker inte göra reklam för det. Det är inte skolans uppgift att tala om för dem var de kan gå, säger Yvonne Thot som är rektor på Älvkullegymnasiet.

På gymnasiet är ungefär en tredjedel av eleverna myndiga och i veckan så sattes affischer upp på bland annat Älvkullegymnasiet och Sundstagymnasiet som berättade om priset på öl och cider på en nattklubb i Karlstad.

Yvonne Thot menar att det kan accepteras att nattklubbar affischerar på skolan, men då ska man först ha frågat om lov och så får affischen inte göra reklam för de alkoholhaltiga dryckerna som eventuellt ska säljas på klubben.

Men bland eleverna råder delade meningar om vilka affischer som är okej och inte.

– Det är inte så allvarligt men de kanske inte borde sättas upp på en kommunal skola. Man får rikta in sig på sociala medier istället, säger Karl som går på Älvkullegymnasiet.

– Jag hade nog inte brytt mig så mycket om det. Men jag förstår om de som är minderåriga reagerar, säger Tara som år på Nobelgymnasiet.

Den här gången är det nattklubben Jaguar i centrala Karlstad som satt upp affischer på skolorna.

– Jag förstår att de tycker att det är dumt att vi affischerar där för att det går minderåriga på skolan, men det är ju samma sak som att sätta upp affischen på stan där minderåriga också kan se den, säger Samin Adjoudani som driver Jaguar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista