Konsumentpanelen frossade i semlor

17 min

Det är svårt att dela semlor snyggt i mindre bitar. Det blev den tydligaste lärdomen av Konsumentpanelens semmeltest idag. Av de fyra semmelbagerier som testades fick Swenströmskas stenugnsbageri bäst betyg, tätt följd av Hanna Larssons konditori.

Trots flera traditionskonservativa inslag i panelen var det den lite ovanliga surdegssemlan med mycket kardemumma i bullen som blev de flestas favorit. Dagens konsumentpanel bestod av kommunikationskonsulterna Arman Teimouri och Elin Björck. De testade semlor från Lindhés konditori, Swenströmskas stenugnsbageri, Hanna Larssons konditori och Konsums Nästgårds.

Elin Björck var panelens starkaste motståndare till att äta semlor i förtid.

– Jag tycker egentligen att man inte ska äta semlor innan fettisdagen, som i år är 4 mars, säger Elin Björck. Men nästa år är fettisdagen i början av februari!

Att äta semlor med mjölk, så kallad hetvägg, hade varken Arman eller Elin prövat, däremot Tomas och Mari, som gärna äter semlor så. Idag blev det dock naturella semlor vi fick testa.

Först undersökte vi utseendet på semlorna.

– Jag tycker de från Hanna Larsson var lite platta, det ska ju va lite fluff under locket, säger Arman Teimouri.

De har också ett lock som inte är separerat från resten av semlan utan bara som ett snitt på snedden.

– Det ser ut som en mun som äter grädden, säger Elin Björck. Det tycker jag ser trevligt ut.

De från Lindhés hade stora lock, vilket uppskattades av panelen, samtidigt som de små trekantiga locken från Swenströmskas också blev populära.

– Locken ska man spara till sist, enligt mig, och då får det inte vara ett för stort lock, säger Elin Björck.

Sedan vidtog ett intensivt semmelmumsande, i detta högst ovetenskapliga semmeltest.

Nästgårds bedömdes som god, något torr och med lite för lite fyllning. Hanna Larssons bulle bedömdes omväxlande som det negativa torr eller det mer positiva frasig och där var bageriet frikostigare med fyllning. Elin var extra förtjust i deras mandelmassa. Swenströmskas bulle i surdeg fick mycket beröm, både för smak och konsistens, och extra plus för kardemumman i degen. Lindhés konditori fick beröm för frikostigt med fyllning, som också hade lite större mandelbitar i, men bullen bedömdes som tristare.

Panelen testade sedan också semlor med vaniljfyllning men konstaterade snabbt att de föredrog originalen.