Förvaltningsrätten stoppar vargjakten

1:36 min

Den planerade licensjakten på varg i Värmland, Dalarna och Örebro län stoppas tills vidare, det beslutade förvaltningsrätten i Stockholm idag. Beskedet var väntat, konstaterar en missnöjd Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

– Jag blir tyvärr inte förvånad. Svensk rovdjursförvaltning har havererat i flera år. Jag tycker att det är ett stort demokratiskt problem att vi har riksdagsbeslut med 85 procents majoritet som säger att vi ska förvalta vargstammen, och vi har Naturvårdsverket som har beviljat jakt, och så är det en liten grupp miljövärnare som genom juridiska finter lyckas stoppa det, säger Gunnar Glöersen.

Naturvårdsverket gav strax före jul klartecken till licensjakt på totalt 30 vargar i Värmlands, Örebro och Dalarnas län. Syftet var att minska koncentrationen av varg i de mest vargtäta länen, och jakten skulle få genomföras från 1 till 15 februari. I Värmland skulle tolv vargar få skjutas, i två revir.

Men licensjakten överklagades av flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen. Och på onsdagen kom beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm att jakten tills vidare stoppas, medan ärendet utreds.

Naturskyddsföreningens ordförande, värmlänningen Mikael Karlsson, är nöjd.

– Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling, säger han till TT.

Han påpekar att jakt på varg, såväl licensjakt som skyddsjakt, stoppats i svensk domstol vid tre tillfällen de senaste åren. Licensjakten som stoppades 2013 ligger sedan dess som ärende hos kammarrätten, och det är möjligt att årets inhibition också hamnar där om Naturvårdsverket överklagar rättens beslut.

– Dessutom har EU sedan länge haft invändningar mot regeringens försök att få till stånd jakt. Ändå envisas regeringen med nya försök gång på gång, säger Karlsson till TT.

Gunnar Glöersen på Jägareförbundet är däremot besviken, och ser det nu som uteslutet att det blir någon vargjakt.

– I och med att de väljer att inhibera så innebär det i praktiken att de anser att de inte hinner ta ett slutgiltigt ställningstagande före 1 februari när jakten skulle ha börjat. Så i praktiken innebär det att det inte blir någon jakt i vinter, säger han till P4 Värmland.

Miljöminister Lena Ek (C), vill inte uttala sig om förvaltningsrättens beslut. Hennes pressekreterare Erik Bratthall säger till TT att ministern inte kan gå in och kommentera en pågående process i svensk domstol.

I höstas presenterade regeringen sin rovdjursproposition där det föreslogs att det räcker med 170-270 individer för en gynnsam vargstam. I dag finns omkring 400 vargar.