Gymnasiefriskolan Thoren business school i Karlstad anmäldes i höstas till Barn- och elevombudet hos Skolinspektionen, som nu har slagit fast att friskolan gjorde tillräckligt för att motverka kränkande behandling. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Barn- och elevombudet friar Thoren business school

Gymnasiefriskolan Thoren business school i Karlstad har gjort tillräckligt för att motverka kränkande behandling. Det anser Barn- och elevombudet hos Skolinspektionen, som avslutar ärendet kring en händelse där ett tiotal elever enligt anmälaren hade mordhotats av en klasskamrat.

Eleven som anmälde Thoren business school har tidigare berättat för P4 Värmland att hon har hotats vid ett par tillfällen av klasskamraten.

Senast skulle det ha skett i höstas, då klasskamraten enligt anmälaren pratade om att "det vore kul att göra en skolmassaker" och skrev en lista med namn på personer han skulle vilja döda. Något som klasskamraten själv har nekat till.

Eleven som anmälde menade att skolan inte hade gjort tillräckligt mycket för att hon och de andra som hotats skulle känna sig trygga.

Men Barn- och elevombudet hos Skolinspektionen konstaterar att skolan har upprättat handlingsplaner, satt in extraresurser och haft medling och värderingsövningar i klassen. Därmed har skolan gjort vad som krävs för att motverka kränkande behandling, och därför avslutar myndigheten ärendet.

Händelsen i höstas polisanmäldes också av skolan, men utredningen har lagts ner på grund av bristande uppsåt. Det fanns inget allvar bakom den påstådda dödslistan, och den anmälde eleven blev påhejad av kamrater när den skrevs, säger åklagaren Stefan Wessberg.

P4 Värmland har också varit i kontakt med eleven som anmälde Thoren business school till Skolinspektionen, och hon säger att situationen på skolan har blivit bättre nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".