Vargpar. Foto Scanpix.

Rovdjursföreningen: "Bra med stoppad vargjakt"

"Man kan nu går vidare med överklagandet"
1:04 min

Vargjakten ställs in i Värmland. Förvaltningsrättens beslut igår att inhibera beslutet om att inleda jakt på varg den 1 februari välkomnas av Rodjursföreningens Jan Bergstam.

– Nu kan gå vidare med överklagandet utan att vargjakten sätts igång, säger han.

Naturvårdsverket gav strax före jul klartecken till licensjakt på totalt 30 vargar i Värmland, Örebro och Dalarna. Syftet var att minska koncentrationen av varg i de mest vargtäta länen, och jakten skulle få genomföras från 1 till 15 februari. I Värmland skulle tolv vargar få skjutas, i två revir.

Men licensjakten överklagades av flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen. Och på onsdagen kom beskedet från Förvaltningsrätten i Stockholm att jakten tills vidare stoppas, medan ärendet utreds.

– Det var ett bra beslut, säger Jan Bergstam.

Förespråkare för vargjakten hävdar att rovdjusrförvaltningen har havererat. Vad har du för åsikt?

– Ja, jag kan nog hålla med om det. Myndigheterna är lite för veliga. Man går jägarna för mycket till mötes. Vi har inget emot jakt men på schyssta villkor för djuren, säger Jan Bergstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".