1 av 2
Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby. Foto: Kristian Erskog, Sveriges Radio.
2 av 2
Rektor Ronnie Palmquist läser revisionsrapporten. Foto: Kristian Erskog, Sveriges Radio.

Torsby kommun får kritik för slarv med tjänstebilar

1:22 min

Torsby kommun får kritik från revisorer för hur personalen nyttjar kommunens tjänstebilar och bussar. Skarpast kritik får Stjerneskolan.

– Det kan handla om att man inte tillräckligt tydligt har angett syftet med resan och det kan vara brister i antalet ifyllda kilometer, säger Ronnie Palmquist, rektor på Stjerneskolan i Torsby.

Revisor har granskat Torsby kommuns hantering av alla tjänstebilar som används och kommit fram till att det finns en rad brister.

Det handlar bland annat om att bilarnas körjournaler inte fylls i korrekt - det slarvas med att skriva in i körjournalen vart bilarna har åkt, vem som har kört och det framgår inte hur långt bilarna har kört i antal kilometer.

– Om vi tänker på idrottsgymnasiet så använder de bussarna flera gånger dagligen och då endast skrivit en gång i körjournaler och inte tydligt angett resemålet, säger Ronnie Palmquist, rektor på Stjerneskolan i Torsby.

– Jag tycker det är relevant det som revisorerna har kommit fram till. Allt som revisornerna har kommit fram till i förbättringsåtgärder är prioriterade åtgärder så vi måste påbörja det här arbetet omedelbart som jag ser det, säger Ann-Katrin Järåsen, socialdemokratiskt kommunalråd i Torsby.

Det handlar om att se över användandet av kommunens tjänstebilar och förtydliga reglerna för när bilarna ska användas. På Stjenreskolan har det arbetet redan påbörjats.

– Själva körjournalen har uppdaterats den är tydligare och det finns exempel högst upp i hur den ska fyllas i, säger Ronnie Palmquist, rektor på Stjerneskolan i Torsby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista