Reza Arjmand, lektor vid Lunds Universitet, föreläser på Värmlands museum. Foto: Pontus Kinnander/SR.

Tio forskare föreläser om islam på Värmlands museum

1:46 min

Idag har Värmlands museum fyllts av spännande tankar runt nutida islam. Tio föreläsare är på plats och berörde islam och Mellanöstern på olika sätt.

Värmlands Museum i samarbete med Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet arrangerar idag föreläsningar om Islam och Mellanöstern ur olika vinklar. Bland annat avhandlas ämnena politik, samhälle, kvinnor, utbildning hip hop och serietidningar och talarna avlöser varandra från kl. 10 till kl. 19.

– Så fort det finns spänningar inom ett samhälle så tangerar vi att vilja hitta en syndabock. Då är det ofta vanligt att man försöker hitta en syndabock som på något sätt är olik en själv, säger Leif Stenberg som föreläste om varför ordet islam är så laddat i Sverige och är professor vid Lunds Universitet och chef för Centrum för Mellanösternstuider.

Åsa Hallén är museichef på Värmlands museum och hon är nöjd över att man lyckats locka dit så bra föreläsare.

– Vi har tio forskare här som kan hjälpa oss att orientera oss i världen som vi oftast bara möter i dagspressen och har kanske litet svårt att få sammanhanget, säger Åsa Hallén.  

Den andre talaren ut var Reza Arjmand som är lektor vid Lunds Universitet. Han berättade om likheterna mellan Islam och de andra världsledande religionerna och ideologierna.

– Jag försökte ta bort den politiska komponenten och visa på att religionen inte motverkar samhällets värderingar utan bidrar till dem, säger Reza Arjmand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista