Så här såg det ut 2008 då isbrytaren trafikerade Klarälven för första gången. Foto: Sveriges Radio.

Isbrytare sätts in i Klarälven

1:40 min

Höga flöden och stora mängder is ökar risken för översvämningar. Nu sjösätter Karlstads kommun isbrytaren Anja II igen.

Karlstads kommun sätter på fredagen in isbrytaren Anja II för att öppna en ränna till Vänern och grävmaskiner på pontoner ska förstöra isproppar.

– Så fort Anja har sett till att vi har öppet vatten ut till Vänern kan vi fokusera på att slå sönder ispropparna och låta isen flyta iväg. Om vattnet kan flyta på obehindrat minskar det risken för översvämningar i Skåre, förklarar Stefan Björkman, chef på enheten produktion gata inom teknik- och fastighetsförvaltningen.

Första gången Anja II användes på det här sättet var januari 2008 då hon skulle hjälpa till att lösa upp en ispropp mellan teatern och Stadshotellet. Då tillhörde hon militären men efter att isproppen åtgärdats fick Räddningstjänsten ta över båten som sedan lämnade över den till teknik- och fastighetsförvaltningen som nu använder den i sin löpande verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista