1 av 3
Sjundeklassarna Emma, Elias, Johanna och Kevin från Vålbergsskolan tycker resan kommer bli spännande. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio
2 av 3
Elisabeth Olsson är förutom lärare på skolan även ansvarig för projektet. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio
3 av 3
Loggan för projektet gjordes av en elev från skolan och ska med på resan. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio

Vålbergsskolan åker till Litauen för att göra dataspel

Elever från Vålbergsskolan utanför Karlstad åker mot Litauen idag i ett internationellt projekt för att öka läsförståelsen och den digitala kompetensen. Utifrån böcker kommer eleverna att utveckla pedagogiska dataspel som ska motivera till läsning.

– Spel och det som finns ute på internet är ingen magi, utan det görs av människor. De behöver inte bli några bra programmerare men de ska veta hur ett spel byggs upp för att bli mer varse om hur det ser ut idag, säger Elisabeth Olsson som är lärare och ansvarig för projektet på Vålbergsskolan.

Den senaste Pisaundersökningen visade att svenska elevers läsförståelse blir allt sämre. Men på vissa ställen tar man ett rejält tag i problemet. I oktober förra året gick startskottet för Joyful reading på Vålbergsskolan utanför Karlstad. En skola från Estland, Lettland, Litauen och Sverige deltar tillsammans med ett dataföretag i projektet som ska locka unga att läsa mer.

– Det är ett EU-projekt och förutom det att främja läsningen, som är oerhört viktigt, så är det även att öka samförståndet mellan Sverige och Baltikum. Våra närmsta grannar vet vi väldigt lite om, så vi vill bygga upp livslånga band kan man säga.

Projektet kommer att pågå till maj 2015 och finansieras av Nordiska rådet. Varje land kommer att besökas av fyra olika elever och först ut till Litauen är Emma, Johanna, Elias och Kevin.

Hur blev ni utvalda?

– Man fick skriva en ansökan om att man ville vara med, och den som gjorde det bäst fick vara med, säger sjundeklassaren Kevin Forsberg från Vålbergsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista