Sofia Norlin gästade region värmlands lokaler under fredagen. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Region Värmland satsar på kvinnliga regissörer

1:29 min

Sex kvinnliga filmare kommer fram till hösten delta i ett utvecklingsprojekt som region Värmland startat. Under fredagen hölls det första seminariet där prisade filmregissören Sofia Norlin delade med sig av sina tips som kvinnlig ledare.

I oktober hade värmländska filmare chansen att söka till Region Värmlands utvecklingsprojekt. Totalt sex stycken platser slogs de om och i dagarna har gruppen äntligen fått sätta igång. Först ut var en filmvisning av Sofia Norlins nya film ”Ömheten” som sedan följdes upp med ett seminarium.

- Jag tycker det är helt fantastiskt att sitta framför många kvinnliga regissörer i grupp. Att vi är många och att vi brottas lite om samma frågor. Sen tycker jag att det är viktigt med kvinnliga filmskapare och att vi blir fler. Vi kan hjälpa varandra i en hittills ganska manlig bransch, säger Sofia Norlin.

Sara Svärdsén har nyligen blivit klar med sin magisterexamen på filmhögskolan och har tidigare erfarenhet av mestadels långfilmer. Och för henne var dagens föreläsning inspirerande.

- Jag känner igen mig mycket i Sofias arbete och hon jobbar ganska annorlunda och därför är det extra skönt att se någon som tänker som mig. Allt som kan utveckla mig försöker jag vara med på, säger Sofia Norlin.

Projektet genomförs med stöd av Tillväxtverket och är ett led i att främja kvinnors företagande inom kulturella och kreativa näringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista