Mats Odell, kristdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.

Filipstad har fått ett bättre företagsklimat

Mats Odell:" Det har blivit ett bättre företagsklimat i Filipstad"
1:26 min

I går besökte Mats Odell, kristdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott, Filipstad för att få en bild av hur företagsklimatet är i Filipstad. Han tycker att det blivit bättre för företagen i kommunen.

 Vad tycker du om Filipstad? Kommentera!

– Filipstad är glädjande nog en kommun som har stigit i rankingen och det är en väldigt positiv sak. Det hör jag även från företagen som jag träffar här,  att det har blivit ett bättre företagsklimat, säger Mats Odell, kristdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott.

Men pensionären Karin Persson i Filipstad håller inte med.

– Det är snart en död stad. Affärerna går inte ihop det går i konkurs och flera affärer försöker men det går inte ihop, säger Karin Persson, pensionär i Filipstad.

Under de senaste åren har arbetslösheten varit hög i Filipstad - enligt den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen saknar ungefär var tionde i Filipstad ett jobb. Men siffran är ännu högre bland de unga, där är var fjärde 18 till 24-åring arbetslös. Och flera stora fastigheter med affärer och bostadshus i centrala Filipstad är till salu utan att nån vill köpa dem. Trots det tror Mats Odell att trenden kan vända.

– Det enda möjlighet att få jobb är att det kommer flera företag och att de vill anställa fler, säger Mats Odell, kristdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott.

Hur då?

– Ja, det är ju detta vi pratar om. Det handlar om att förbättra företagsklimatet så att fler kan stanna kvar i Filipstad, flytta till Filipstad, stanna kvar här och jobba i Filipstad, säger Mats Odell, kristdemokratisk ordförande i riksdagens näringsutskott.

En som har flyttat till Filipstad nyligen är Jenny Alfredsson.

– Jag flyttade hit för att jag fick ett jobb på kommunen. Jag är egentligen från Karlstad, säger Jenny Alfredsson.

Hon önskar att det fanns mer att göra på fritiden i Filipstad då tror hon fler skulle trivas där.

– Det är sådant som behövs för att man ska trivas och bo här, men samtidigt är det svårt, man kan inte ha öppet på bion varje kväll eftersom det inte bor så många här, säger Jenny Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".