Butikschefen Mikael Kring och Susanne Andersson och Katarina Broström på stadsmissionen. Foto: Annika Ström

Hagahallens kunder skänker mat till hemlösa

5:57 min

Den nya välgörenhetstrenden privatpersoner emellan fortsätter. Efter de färdigpackade matkassarna till behövande och bjudkaffet, där man skänker sin påtår till en hemlös, kommer nu kylskåpet.

I ett uppställt kylskåp vid utgången uppmanas kunderna att skänka matvaror. Det är stadsmissionen som sen länsar kylskåpet till förmån för hemlösa. Kylskåpet ska tömmas tre gånger i veckan, men det blev fullt nästan omgående, berättar butikschefen Mikael Kring.
- Engemanget är jättestort, säger han.

Hagahallen har samarbetat med Stadsmissionen i nästan 20 år. Istället för att slänga eller prissänka varor med utgånget Bäst före-datum skänks de till Stadsmissionen, som sen använder dem för att servera varm mat till hemlösa två gånger i veckan. Men kylskåpet där kunderna också får skänka mat är helt nytt. Idén kom från Hagahallens kunder som sett det i andra butiker.  Förhoppningen hos stadsmissionen är att man nu kan utöka sin matservering till hemlösa:
- Vi är så tacksamma, säger Katarina Broström på Stadsmissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista