Elever på Brogårdsgymnasiet, när projektet Framtidsresan kom på besök. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.

Framtidsresan ska locka ungdomar till skogsindustrin

1:12 min

Skogsindustrin är en framtidsbransch, i alla fall om man får tro projektet Framtidsresan som just nu besöker flera gymnasieskolor i Värmland. Först ut är Brogårdsgymnasiet i Kristinehamn.

Syftet är att visa eleverna möjligheterna med att jobba inom skogsnäringen, och förändra bilden av branschen.

– Vi vill visa dem att skogsnäringen finns. Det är en näring som ständigt utvecklas, vi håller på att omorganisera delar av vår produktion och komma på nya produkter, säger Maria Petré, en av ambassadörerna som föreläser.

Dagen delades upp i tre moment där eleverna tillsammans diskuterade allt från sin egen framtid till vikten av ett hållbart samhälle och på vilket sätt skogsindustrin kan bidra till detta.

Slutligen hölls ett litet rollspel där eleverna fick agera yrkesgrupper inom skogsindustrin och själv komma på en hållbar, ekonomisk produkt.

Avesta Sucuri går andra året på naturvetenskapliga programmet. Hon är positiv till Framtidsresans upplägg.

– Jag tycker att det borde göras fler sådana här grejer. Att man tänker mer på hur man gör föreläsningar, att det inte bara är att sitta och lyssna, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista