Bärplockare i Lesjöfors. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio.

Bolag vägrar återigen betala lön åt bärplockare

1:11 min

250 thailändska bärplockare, som inte fick ut någon lön i somras för sitt arbete, förväntade sig att få den under måndagen. Så blev det inte och nu väntar ny rättegång.

Men det thailändska bemanningsföretag som anställt plockarna vägrar återigen att betala ut lönerna.

Nu blir det istället rättegång i april, trots att företaget, M Phoenix Enterprise, lovade i en arbetsdomstol i Korat i Thailand att betala ut bärplockarnas löner.

Det var efter en förlikning i domstol i Thailand med det thailändska bemanningsföretag som anställt plockarna, som de fick löfte om att lönen skulle betalas ut den 20 januari.

Företaget accepterade att betala 246 000 bath eller runt 48 000 kronor till bärplockarna som protesterade mot uteblivna löner i Sverige i september.

Sedan skulder för resor, mat och bensin dras av blir det  kvar mellan 15 000 och 23 000 kronor var. Det motsvarar mellan 5 och 10 månadslöner för en lantarbetare i Thailand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista