Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Helikopterbas i centrala Karlstad skapar problem

Hans Wennerholm: "En lösning är att titta på andra lokaliseringar"
1:20 min

Var ambulanshelikoptern som Landstinget i Värmland har köpt ska placeras skapar problem. Karlstads kommun teknik- och fastighetsförvaltning ser konsekvenser med en helikopterbas i centrala Karlstad.

– Det här är en flygplats mitt i staden. Då gäller de begränsningar som kan komma på grund av buller eller de planerade inflygningsstråken och då är de främst höjden på byggnader och möjligheten till exploatering i närheten av den här helikopterplatsen, säger Hans Wennerholm, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Förra året köpte Landstinget i Värmland en ambulanshelikopter och med personal beräknas det kosta omkring 100 miljoner kronor. Planen är att ambulanshelikoptern ska vara i drift till sommaren med en placering vid Karlstad flygplats till en början, men målet är att helikoptern ska vara placerad vid Sandbäcken i centrala Karlstad där polis, räddningstjänst och ambulansgarage redan finns. Men den centrala placeringen skapar störande buller ute och inomhus och även utryckningsverksamheten kan påverkas om en helikopter håller på att landa, tror bland annat Räddningstjänsten.

– En lösning om konsekvenserna är omfattande är det att titta på andra lokaliseringar, säger Hans Wennerholm, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Tror du att det är möjligt att den här helikoptern kommer att kunna vara på den här platsen?

– Det vill jag inte uttala mig om. Utan det är en vägning mellan olika intressen - av nyttan av etableringen kontra de konsekvenser som finns, säger Hans Wennerholm, förvaltningsdirektör på teknik- och fastighetsförvaltningen i Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".