1 av 2
Mona Berg. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Per Söderberg, chef för individ- och familjeomsorg och LSS i Hammarö kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Hammarös publicering av sekretessbelagda uppgifter tog Mona hårt

1:30 min

När Hammarö kommun av misstag lade ut känsliga sekretessbelagda uppgifter om flera invånare på webben tog det Mona Berg, en av de drabbade, hårt. Just nu utreder Inspektionen för vård och omsorg händelsen, och Mona hoppas att det leder till att misstaget aldrig upprepas.

– Man vill väl ha nån form av upprättelse också. Det som känns väldigt tråkigt är att kommunen inte har gått ut med någon direkt ursäkt personligen till oss som har blivit drabbade. Det har mer varit beklaganden över att det har hänt och att de ser över rutiner, men man skulle vilja se mer agerande från deras sida, säger Mona Berg.

Det var en kartläggning av personer med bostadssociala kontrakt som låg ute på Hammarö kommuns hemsida under två veckor i höstas, som en del av protokollet från ett socialnämndsmöte.

Nästan 30 personer fanns med i kartläggningen, och en del av dem pekades ut med förnamn eller initialer, kön och födelseår, tillsammans med uppgifter om sociala problem, missbruk och psykiska diagnoser.

Mona Berg lever på existensminimum, och i väntan på en riktig bostad har hon sen i somras bott i en campingstuga. Att kommunen publicerade känsliga uppgifter om henne och hennes sambo tog henne hårt, berättar hon.

– Man tappar förtroendet för kommunen, säger hon.

Hon polisanmälde publiceringen. Men trots att kommunen har erkänt vad som har hänt så har ärendet lagts ner av åklagare, med hänvisning till att "gärningen är att bedöma som ringa". Mona är besviken.

– Rent spontant känner man att man är väldigt liten mot kommunen i sådana här ärenden. Hade det varit jag som privatperson som hade gått in och publicerat och skrivit sådana här uppgifter om någon annan, så hade det säkert gått till rättegång. Det känns orättvist.

Hammarö kommun gjorde också en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, och där är utredningen alltså inte klar än.

Per Söderberg, chef för individ- och familjeomsorgen på Hammarö, säger att det var den mänskliga faktorn som låg bakom misstaget, och att kommunen har utrett det hela och förändrar rutiner för att det inte ska kunna ske igen.

– Och vi har inga problem att be om ursäkt för att vi har gjort ett misstag, för det har vi faktiskt gjort, säger han.

De förändrade rutinerna handlar bland annat om att nämndsekreteraren, som ansvarar för handlingarna, jobbar närmare socialchef och verksamhetschefer.

– Vi har också infört en policy att initialer och ålder inte ska skrivas in i dokumentationen framöver om det inte finns särskilda skäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista