1 av 2
Elisabeth Brynolf är chef på förlossningsavdelningen på Karlstad Centralsjukhus. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio
2 av 2
Plupparna på tavlan markerar antalet födda per dag hittills i år. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio

Läget stabilt på förlossningen i Karlstad

1:23 min

Situationen för barnmorskorna är ansträngt i många delar av landet med underbemanningar och rekryteringssvårigheter. Men på Karlstad Centralsjukhus är läget stabilt menar Elisabet Brynolf, chef på förlossningsavdelningen.


– Jämfört med hur det ser ut i Stockholm och Göteborg så har ju vi en mycket god situation. Vi har haft en del vakanser på grund av långtidssjukskrivningar, men det ser ut att bli lite bättre. Vi har kolleger som är på väg tillbaka i arbete och vi har också gjort en del nyanställningar, förklarar Elisabet Brynolf som är chef på förlossningsavdelningen.

Hon förklarar att läget är stabilt, men förra sommaren var det problematiskt. Då tog en del personal på Karlstad Centralsjukhus inte ut någon semester för man var tvungna att upprätthålla en god bemanning för att kunna säkra patientsäkerheten. Nu ligger annonser ute om lediga tjänster inför sommaren då man hoppas undvika personalbrist igen. Men inför dörren väntar även pensionsavgångar.

– Vi ser att vi kommer att ha pensionsavgångar inom de närmsta åren och det innebär att vi kommer att få rekrytera fler barnmorskor.

Men rekryteringen ska inte vara några problem menar hon.

– Vi har ju förmånen att vi har ett samarbete med högskolan i Dalarna, vilket gör att det är flera lokalt förankrade sjuksköterskor som söker. De går sin praktik här och sen har vi i många fall haft möjligheten att erbjuda vikariatsanställning och på sikt fast anställning när de är färdiga och legitimerade barnmorskor, säger Elisabeth Brynolfsson.

Kristian Erskog

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista