Stefan Wickberg, Polismyndigheten i Värmland. Foto: Hedvig Nilsson

Polisen vill ha tillnyktringsenheter med sjukvårdspersonal

9:57 min

Helgens dödsfall på polishuset i Karlstad återaktualiserar problemet med polisens fylleceller. I genomsnitt dör 6 personer i Sverige varje år i polisens arrestlokaler efter att ha omhändertagits för fylleri. Polismyndigheten har upprepade gånger begärt att vården ska ta över huvudansvaret för för de som omhändertas enligt LOB - men vården har sagt nej.

Polisens arrestlokaler är i första hand till för att låsa in misstänkta brottslingar. Men över hälften av platserna används för LOB - lagen om vård av berusade. Förra året omhändertogs 2078 värmlänningar för fylleri och placerades i polisens arrestlokaler.
- Det är lätt räknade tillfällen när vi inte har någon som nyktrar till i arresten, säger Stefan Wickberg på polismyndigheten i Värmland.
- LOB är egentligen en vårdlag, det ska man inte glömma. Vi är experter på tvångsåtgärder, men den medicinska kompetensen har inte poliser och arrestpersonalen, fortsätter han och berättar att det ibland kan vara mycket svårt att bedöma vilket skick personen är i och om hen behöver vård.

- Vi vill väldigt gärna se att vi får tillgång till tillnyktringsenheter med sjukvårdskunnig personal, som är lämpliga på ett helt annat sätt i såna här fall, säger Stefan Wickberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista