1 av 2
Helena Olsson Smeby under en världscuptävling i vinter. Foto: AP Photo/Daniel Maurer.
2 av 2
Norska landslagstränaren Christian Meyer och Helena Olsson Smeby. Foto: Norska Skidförbundet.

Värmländska norskan Helena Olsson Smeby klar för OS

1:27 min

Igår blev backhopparen Helena Olsson Smeby klar för OS. Helena kommer från Sysslebäck, men tävlar för Norge där hon är medborgare sedan många år tillbaka. Och hon hoppas vara med och slåss om en pallplats.

– Drömmen är såklart en OS-medalj. Jag har ju tre fjärdeplatser den här säsongen, så jag ser det inte som omöjligt, säger hon.

Tre fjärdeplatser i världscuptävlingar har det alltså blivit hittills den här säsongen för Helena Olsson Smeby. Hon är 30 år, och under sin långa karriär har hon bland annat vunnit varenda SM mellan 1997 och 2003.

Men hon var missnöjd med bristen på stöd från svenska skidförbundet, och blev norsk medborgare.

Att backhoppning för damer nu är med på OS-programmet för första gången är efterlängtat.

– Det är en stor dröm för alla tjejer som hoppar.

Själv lade Helena av med backhoppningen 2010, men har gjort comeback.

– När jag slutade 2010 hade vi inte världscupstatus, då hade vi kontinentalcup. Jag kände lite på det förra vintern, jag satt hemma i soffan och såg det på tv och tänkte ofta att "åh, jag skulle ha varit med där". Och så är såklart OS en grund till att jag gör comeback.

Fortsätter du efter OS?

– Det får jag se efter säsongen. Jag tar en säsong i taget. Jag har jobb och familj. Till skillnad från förut när backhoppning var allt, så är det bara en hobby nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista