Arrest på en polisstation. Foto: Fredrik Sandberg/TT

SKL tar tag i frågan om farliga fylleceller

6:14 min

Varje år dör i snitt sex personer i polisens så kallade fylleceller. Senast en 37-årig man i Karlstad.
Polisen har länge bett att få slippa ansvaret för berusade som omhändertas, men vården säger nej. Nu ska SKL försöka hitta lokala samarbetslösningar med polisen, och kräver socialdepartementet på svar.

SKL har kartlagt behovet av vård för de som omhändertas enligt LOB - lagen om vård av berusade.
- Det är naturligtvis väldigt tragiskt att ett antal personer dör varje i arrest. Det är polisens ansvar, men de är skyldiga att se till att personen förs till vården vid behov. Problemet är att det är svårt att göra den här bedömningen och då vill vi veta hur vi kan hjälpa till, säger Gunborg Brännström, projektchef för missbruks- och beroendefrågor på SKL.

62 000 personer omhändertas varje år enligt LOB och SKL säger nej till att helt ta över ansvaret för dem:
- 15 -20 procent av det omhändertagna enligt LOB är så våldsamma att de inte kan föras till vård, och vården har inte rätt att låsa in dem. Det är en säkerhetsfråga, säger Gunborg Brännström.

I veckan ska hon träffa fyra länspolismästare för att försöka hitta olika lösningar, exempelvis lokala avtal med landstingen och checklistor. Imorgon har SKL dessutom stämt möte Socialdepartementet för att få klarhet i regeringens utlovade satsning på särskilda tillnyktringsenheter i vårdens regi. 35 miljoner kronor utlovades i höstbudgeten för att starta upp sådana som ett alternativ till polisens fylleceller. Men direktiven saknas ännu:
- Det är fortfarande oklart och vi hade hoppats på att det skulle ha tydliggjorts redan förra året, säger Gunborg Brännström.
- 35 miljoner räcker inte långt men det är i alla fall en viktig viljeinriktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista