Tobias Kjellberg, divisionschef på Landstinget i Värmland. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Långa köer till canceroperationer

1:35 min

Landstinget i Värmland är det landsting i landet som ligger sämst till när det gäller väntetider för vissa canceroperationer. Det visat en sammanställning gjord av SVT.

– Vi är mindre bra på blås- och prostatacancer och tarmcancer.  Bröstcancer, gynnekologisk cancer, malignt melanom och lungcancer har vi väntetider liknande riksgenomsnittet, säger Tobias Kjellberg divisionschef opererande specialiteter.

Landstinget i Värmland pekades ut som det landsting som har längst kötider vad gäller tjocktarmscancer, men Tobias Kjellberg menar att jämförelsen var felaktigt gjord och att Värmland ligger bättre till.

– Vi ligger på riksgenomsnittet på 45 dagars kötid om vi jämförs på samma sätt.  Men de dåliga områdena ska förbättras, säger Tobias Kjellberg.

Det som ska bli bättre nu direkt är att en misstanke om cancer ska utlösa flera reaktioner samtidigt i vården och inte som idag en reaktion utlöser nästa och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista