Konsumentpanelen idag bestod av krögaren Kjell Björnstad, företagaren Irina Swahn och höjdhopparen Sofie Skoog. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Konsumentpanelens test blev en riktig soppa

18 min

Är det en riktigt god sparissoppa man är ute efter, så får man koka den själv. Det blev kontentan av dagens Konsumentpanel.

Vi lyckades inte kora någon vinnare bland de sparrissoppor som vi testade, men var rörande överens om att de burk- och pulvervarianter vi smakade på inte var något för finmiddagarna.

Dagens Konsumentpanel bestod av höjdhopparen Sofie Skoog, krögaren Kjell Björnstad och företagaren Irina Swahn. Samtliga äter gärna soppa. För Sofie är det ett enkelt och snabbt alternativ när man har bråttom eller inte vill ha en tung middag, men hon lagar dem gärna själv i så fall. Irina, som kommer från Ryssland, tipsade om goda ryska soppor, till exempel med mycket grönsaker och kyckling. För krögaren Kjell Björnstad är soppa en naturlig del av en välkomponerad måltid.

– Egentligen är det starten på en god middag, framför allt om man har en trerätters, säger Kjell Björnstad. Då tar man soppan som en fjärde rätt, som starträtten. Samtidigt är soppan ett bra sätt att dryga ut när det börjar bli lite dåligt i kassan. Då tar man det som blivit över och kokar upp det, så har man en soppa.

De fyra sparrissoppor som vi testade idag var Keldas Soup in a cup, Campbells på burk samt två en-portions pulversoppor: Varma koppen och Knorrs Blå band. Burksopporna värmde vi i mikrovågsugn, pulversopporna rörde vi ihop i studion.

Först ut var Keldas soppa. Den bedömdes som lite blaskig, smakade redning och påminde om välling. Campbells soppa var krämigare och med tydliga sparrisbitar, men med en tydlig smak av konserveringsmedel. I bägge pulversopporna fanns grönsaksbitar, något som panelen uppskattade, men ingen av en-portionssopporna uppfattades som passande för lunch, utan snarare som värmande dryck och matsäcksmellanmål en kall dag på fjället.

– Det är inte jättegott, men det funkar, säger Kjell Björnstad.

Knorrs Blå Band var den enda soppan som panelen tyckte luktade sparris. Och mest sparris fanns enligt innehållsförteckningen i Knorrs Blå band med 11 procent, Campbells hade 10,5 procent, Varma Koppen 4,5 procent och Kelda en knapp halv procent.

Inför slutresultatet var panelen kluven beroende på när man ska äta. Kjell och Irina valde Campbells att äta hemma, men tog med en pulversoppa på utflykt. Sofie höll med om uppdelningen men valde Keldas att äta hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista