1 av 3
Byggnaden där ett flera kvadratmeter stort hål skapades efter explosionen. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
2 av 3
Hålet som skapades i sdamband med explosionen blev flera kvadratmeter stort. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
3 av 3
Platschef Carl-Johan Albinsson vid dagens presskonferens. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Skoghalls bruk på halvfart efter explosion i sodapannan

1:30 min

Delar av produktionen vid Skoghalls bruk står stilla efter en explosion i sodapannan igår kväll. Ingen anställd kom till skada men hade explosionen skett i samband med en inspektion hade det kunna gå illa.

– En explosion är alltid allvarlig och vi tar det här på största allvar. Där explosionen har skett opererar vi med högt tryck och höga temperaturer så det är en känslig del av fabriken, säger Carl-Johan Albinsson, platschef på Stora Enso Skoghalls bruk.

Sodapannan är 70 meter hög och 8 meter i diameter. Explosionen skedde på fjärde våningen, cirka femton meter upp på pannan. Trycket från explosionen gjorde att delar av fasaden på fastigheten blåstes bort.

– Sodapannan är byggd på ett sådant sätt att om det blir för högt tryck så ger pannkroppen vika i ett svagt hörn. Av den tryckvåg som skapades har nu även ytterfasaden skapats, säger Carl-Johan Albinsson.

Enligt Carl-Johan Albinsson var det aldrig någon fara för personalen. Manöverrummet finns i en fristående fastighet som ligger femton meter från fastigheten där pannan finns. Men ibland finns personal i den aktuella fastigheten.

– Vi gör ronderingar eller inspektioner av olika slag och då kan det finnas personal i området.

Vad händer med produktionen just nu?

– Just nu står en kartongmaskin still och vår sulfatmassaproduktion står också stilla.

Hur kostsamt är detta?

– Ett bortfall är naturligtvis kostsamt. Men vi har försäkringar som täcker såväl maskinskador som avbrott. Det är en diskussion vi nu måste ta med våra försäkringsbolag, säger platschefen Carl-Johan Albinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista