1 av 2
Olle Carlsson och Savannah Häggkvist visar stolt upp sina syltgrottor som de bakat till Stadsmissionen. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio
2 av 2
Anna Lycke, Savannah Häggkvist, Olle Carlsson och Therese Nygren från förskolan Solen i Karlstad. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio

Förskola bakade åt hemlösa i Karlstad

3:15 min

Förskolan Solen från Mariebergsskogen i Karlstad gav syltgrottor och matrester till Stadsmissionens café idag. Enligt Therese Nygren, verksamhetschef på förskolan så är det en del i att lära barnen om medmänsklighet och solidaritet.

– Vi jobbar efter läroplanen i förskolan och i den står det mycket att vi ska lära barnen om medmänsklighet och solidaritet. Då tyckte vi att det var en fantastisk bra idé att barnen fick lämna matrester och baka, säger verksamhetschefen Therese Nygren.

Det är ett litet gäng som precis lämnat matlådor och påsar med matrester och syltgrottor inne på Stadsmissionens café intill domkyrkan i Karlstad. Verksamhetschefen Therese Nygren och förskolekocken Anna Lycke är där från förskolan "Solen" tillsammans med barnen Olle Carlsson och Savannah Häggkvist. Olle förklarar hur dom gjorde syltgrottorna.

– Ja, man gör en liten deg med ett hål i, och sen sylt i, förklarar Olle Carlsson.

Hur lång tid tog det?

– Inte så lång tid.

Med oss är även Gunilla Ohlsson som jobbar i köket på Stadsmissionen.

Brukar det komma in folk och lämna gåvor?

– Ja, ibland så gör folk det. Det betyder mycket för oss och för verksamheten, säger Gunilla Ohlsson.

Anna Lycke är kock på förskolan Solen.

– Jag tycker den här idén var jättebra och naturligvis känns det extra bra att få skänka det här till välgörande ändamål, säger Anna Lycke.

Har ni pratat med barnen om hemlösas situation?

– Ja, men det har vi. Många barn förstår inte riktigt att det finns människor som inte har någonstans att gå hem till eller någon mat som står på matbordet när man kommer hem. Men vi kommer fortätta att prata om det här med att dela med sig, säger Therese Nygren.

Ungefär 30 personer besöker varje dag Stadsmissionen vid Herrgårdsgatan 7 i Karlstad. Och imorgon väntar en glad överraskning för alla besökare och en hälsning om medmänsklighet och solidaritet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista