Så här är det tänkt att Sannafältets sportcenter ska se ut, enligt det gestaltningsprogram som stadsbyggnadsnämnden i Karlstad har sagt ja till. Men fler politiska beslut återstår innan visionen blir verklighet. Grafik: Tengbom.

Så föreslås Karlstads nya arenaområde se ut

1:17 min

Sannafältet sportcenter blir namnet på det nya arenaområde som man skissar på i Karlstad, vid ett skogsområde i närheten av E18 och Södra Råtorp. Idag sade kommunens stadsbyggnadsnämnd ja till gestaltningsprogrammet för området.

De nya arenorna föreslås utformas så att de smälter in på ett bra sätt i miljön, säger miljöpartisten Maria Frisk, kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Att man använder sig mycket av naturmaterial, och försöker bevara så mycket som möjligt av det område som finns där idag som möjligt. Det blir ju förändringar såklart, men att man försöker bevara träd och använder sig av naturmaterial i utformningen av de fastigheter som ska byggas, säger Maria Frisk.

Tanken är att området i framtiden bland annat ska innehålla hall och arena för friidrott, två planer för fotboll och amerikansk fotboll, motionscentral, motionsspår och kastplaner.

Både friidrottsarenan och fotbollsplanen ska ha läktarkapacitet för 5000 åskådare, enligt gestaltningsprogrammet, som har tagits fram av arkitektfirman Tengbom och som antogs enhälligt av nämnden.

Det återstår många politiska beslut och mycket arbete innan allt detta förverkligas. Men det som är på gång i ett tidigt skede är att Friskis och svettis planerar att flytta sin anläggning till området.

– Sedan kommer vi under våren att presentera en övergripande plan för hur vi ser på det framtida arenautbudet i Karlstads kommun. Dels handlar det om pengar, hur mycket pengar det finns för investeringar, men det handlar också om verksamheter som behöver flyttas och vad man i så fall gör med befintliga områden, säger Maria Frisk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista