Anneli Persson från Åmotfors i Eda kommun visar det sparade kontoutdraget. Foto: Kristian Erskog/Sveriges Radio

Anneli Persson från Åmotfors offer för internetbedragarna

1:35 min

Bedrägerier på nätet har dubblerats under fem år i Värmland och en av de drabbade är Anneli Persson från Åmotfors.

I tron om att hon sålde en vara till en kund via handelssajten Tradera i september förra året, så upprättades istället ett autogiro från ett företag som plockade 2 000 kronor från hennes konto.

– Jag tänkte vad i helskotta är det här, "bygg och bemanning", jag förstod ingenting för jag handlar aldrig utav något byggföretag, säger hon.

När Anneli Persson från Åmotfors trodde att hon hade affären i hamn med en kund så lämnade hon ut sitt kontonummer för att kunden skulle göra betalning. Ingen betalning kom in, men ett autogiro upprättades från ett byggföretag i Stockholm som drog 2000 kronor från hennes konto. När hon sedan fick ett mejl om att kunden hade stängts av från hemsidan, så började hon få misstankar.

– Banken sa ju det att jag måste ha lämnat ut mitt bankkonto för att någon ska ha kunnat genomföra det här. Det enda stället jag har handlat på via nätet, det är på Tradera.

Anneli Persson gör en polisanmälan som fortfarande är under utredning, men som P4 Värmland tidigare berättat så är det ofta svårt att ta det vidare. När jag själv ringer byggföretaget är det inget ägaren känner igen och vidare forskning visar att personen som står på företaget sedan tidigare står åtalad för bland annat grov misshandel, våld mot tjänsteman och olaga hot. Ägarens anhöriga säger sig inte heller känna till något byggföretag.

Anna Sundblad är presschef på Swedbank och rekommenderar att inte lämna ut sina bankuppgifter på internet.

– Just det att man tittar på vad det är för aktör. Är det någon som är trovärdig eller som man haft kontakt med tidigare och är det inte det så ska man vara försiktig, säger Anna Sundblad.

Anneli Persson tänker inte sluta handla på internet, men kommer med en uppmaning.

– Ha ett speciellt konto som ni kan handla med och ta emot pengar, men se till så att det aldrig är pengar på själva kontot, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista