Längs Drottninggatan finns sedan många år en lucka i bebyggelsen, som snart kan komma att fyllas av ett nytt femvåningshus med handel och bostäder. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Klartecken till köpcenter och bostäder vid gamla Jägers bakficka

1:24 min

Ödetomten på Drottninggatan i Karlstad, där Jägers bakficka fanns förr, har varit obebyggd i många år. Men nu tyder det mesta på att det blir ett nybygge, med både köpcenter och bostäder. Den nya detaljplanen för området fick klartecken av stadsbyggnadsnämnden på onsdagen.

Den tomma tomten ligger alltså mitt i centrala Karlstad, vid Drottninggatan inte långt från Soltorget. Projektchefen Sture Emanuelsson tror på byggstart i sommar, och förhandlingar med blivande hyresgäster pågår.

– Det här är en tomt som behöver byggas. Att vi ser till att det här såret i stadsbilden på Drottninggatan täpps igen och att det görs på ett bra sätt med ett projekt som tillför Karlstads centrumhandel ett ytterligare värde, och som kan förmera även vår besöksnäring och handel, säger Sture Emanuelsson.

Det är SPG Arkaden, som äger den intilliggande Arkadengallerian, som vill bygga ett hus med fem våningar, varav de två nedersta ska bli köpcenter och resten bostäder.

Inne på gården tänker man sig ytterligare två femvåningshus med bostäder, totalt ungefär 50 små hyresrätter. En del av den gamla Arkadenbyggnaden ska också göras om, och galleriastråket byggs ihop så att man kan ta sig från Stora torget till Drottninggatan och även ut till Västra torggatan.

SPG Arkaden ägs till hälften av norska och till hälften av Karlstadsbaserade företag.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande, miljöpartisten Maria Frisk, välkomnar planerna.

– Det är ju ett hål i Karlstad som nu äntligen blir bebyggt, som det verkar. Det handlar om att stärka centrums attraktivitet med nya bostäder och nya handelsmöjligheter, så det är otroligt viktigt, säger hon.

Det finns redan flera andra köpcenter i stan. Finns det ett sug efter fler galleriamiljöer?

– I takt med att allt fler väljer att bo i stan finns det också ett större sug efter handelsmöjligheter. Sedan handlar det mycket om att komplettera det som redan finns. Det handlar inte egentligen om mer butiker av samma sort, utan kanske om andra butiker, att komplettera det som redan finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista