1 av 2
Oskarslunds vårdboende som det ska se ut när det står klart. Foto: Lina Hård/P4 Värmland
2 av 2
Marlene Lund Kopparlint, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, Bengt Carlsson, arbetschef PEAB och Hans Wennerholm, teknik- och fastighetsdirektör, tog det första spadtaget. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

Nytt demensboende i Karlstad ska täcka vårdbehovet

1:31 min

Idag togs första spadtaget till det som ska bli Oskarslunds vårdboende, ett boende i Karlstad för äldre med demenssjukdom. 95 lägenheter ska stå klara i november nästa år.

- Det är en byggnad i stort sett i två plan och varje avdelning innehåller nio boendeplatser. Tillsammans med en annan bredvidliggande avdelning så utgör man en lite större avdelning och däremellan ligger det en hjärtkropp med gemensamma utrymmen såsom kök och tvättstuga och andra faciliteter som tillhör, säger Ann-Sophie Gustafsson, projektledare för Oskarslundsprojektet inom vård- och omsorgsförvaltningen.

Boendet på Oskarslund kommer rymma 95 lägenheter anpassade för äldre med demenssjukdom. Budgeten ligger på 222 miljoner kronor och inflyttning är beräknad till november 2015. Marlene Lund Kopparklint, ordförande i vård- och omsorgsnämnden, är glad över att byggandet äntligen drar igång.

- Det kommer att vara ett viktigt boende eftersom vi har köplatser idag, och vi har ett boende där vi bör flytta de som bor där till det här boendet så det kommer att vara jätteviktigt att få till stånd det här.

Hur ser behovet ut idag i Karlstads kommun?

- Vi har köplatser och har fått omfördela de platser vi har, så vi har behov av platser och vi har sett att köerna går upp och ner och är ganska stora, så det här är väntat och efterlängtat.

Med det här boendet, som är det största och mest kostsamma på flera år för kommunen, räknar man med att täcka det vårdbehov som finns. Det kan också bli fråga om fler arbetstillfällen, enligt Marlene Lund Kopparlint.

- Vi kommer att ta över de som har jobbat på Stagnellska men det är klart att det kommer bli fler arbetstillfällen också eftersom det är fler platser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista