Johnny Johansson, ordförande i Karlstad studentkår, och Elin Karlsson, ordförande i ekonomföreningen Karlekon, tar första sågtaget till de tre höghus i trä som byggs på campus. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

Nya studentbostäder ska stå klara innan höstterminen startar

Elin Karlsson: "Ser det som en nystart"
1:30 min

Innan höstterminen startar ska 88 studenter kunna flytta in i de tre höghus i trä som just nu byggs på campus på Kronoparken i Karlstad. På torsdagen togs första sågtaget i byggprojektet.

Elin Karlsson är ordförande för ekonomföreningen Karlekon och de ska få nya, fräscha lokaler i ett av husen.

-Jag tycker att det här bygget är jättepositivt. Vi har hyrt en lokal av KBAB tidigare och där har vi haft en barverksamhet. Vi ser det här som en nystart för vår egen verksamhet, säger hon.

Ja, det är inte bara studentbostäder som ska få plats i de tre femvåningshusen. Förenings- och butikslokaler ska också rymmas men fokus ligger på flexibla lägenheter. Moelven bygger husen, och de byggs enligt konceptet Vännerhem som går ut på att två personer delar på en lägenhet men har varsitt rum och varsitt kontrakt.

- Det är ett sätt att hålla nere kostnaderna och göra det möjligt att bygga nya bostäder för studenter och ändå få någonting över på sina studiebidrag. Då får man försöka hitta avvägningar och det är det vi har gjort här, säger Mats Enmark, vd för KBAB som är hyresvärd.

3 900 kronor kommer hyran ligga på per person, och då ingår internet, el, värme och vatten. Inflyttning sker lagom till terminstart, den 15 augusti. Byggprocessen är alltså oerhört snabb.

-Då har du först några veckor i fabrik och sedan sätter de ihop det så att det blir ett hus på bara tre dagar, och den totala byggtiden här tills allt är kompletterat är bara tio veckor, säger Gunnar Persson, projektledare på KBAB.

Och bostadsbolaget har planer på fler, liknande boenden.

-Ja, vi tittar på några fler ställen i stan, och det kan vara för studentbehov eller för annat behov, säger Mats Enmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".