Niclas Wargren, åklagare. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.

Åklagaren nöjd med stora delar av Lundsbergsdomen

1:36 min

Två 18-åriga elever på internatskolan Lundsberg dömdes idag till böter för vållande till kroppsskada, för strykjärnsnollningen förra året då en yngre elev brännskadades. Däremot friar tingsrätten resten av eleverna samt den anställde som var åtalad.

– Även om åtalet ogillas på flera punkter är jag ändå nöjd med att tingsrätten har gått igenom och prövat alla de viktiga frågor som jag tycker ska prövas. Och i de flesta av frågorna har tingsrätten precis samma uppfattning som jag har, säger åklagaren Niclas Wargren.

Det är de två elever som höll i strykjärnet och i väggkontakten som döms till dagsböter för vållande till kroppsskada, för händelsen på Lundsberg när en 14-årig elev brännskadades under en nollning. De ska också betala skadestånd på nära 20 000 kronor.

Rätten slår också fast att 14-åringen objektivt sett utsattes för olaga hot, ett ställningstagande åklagaren Niclas Wargren välkomnar.

Men samtidigt sägs i domen att de totalt nio åtalade eleverna aldrig hade för avsikt att hota pojken. Det är därför de frias från anklagelsen om olaga hot alternativt ofredande.

– På den punkten har tingsrätten en annan uppfattning än vad jag har. Och därmed ogillas åtalet, säger Niclas Wargren.

Även den anställde som var åtalad för medhjälp till hot eller ofredande frias. Rätten slår visserligen fast att han hade godkänt att ett strykjärn skulle användas, men att han inte visste hur nollningen skulle gå till i övrigt.

Advokaten Hans Berglund, som försvarade 18-åringen som höll i strykjärnet när den yngre eleven brännskadades, är besviken över att 18-åringen fälls för vållande till kroppsskada.

– Vi menar att min klient inte hade varit oaktsam, och att man skulle ogilla åtalet även i den delen, säger Hans Berglund.

Är det aktuellt att överklaga?

– Jag har pratat med min huvudman, och vi har inte bestämt oss än. Han fick ju bara böter, så det krävs nog prövningstillstånd i hovrätten. Men vi får se, säger Hans Berglund.

Inte heller åklagaren har tagit ställning än till om domen ska överklagas.

Så här reagerar den brännskadade pojkens målsägandebiträde Staffan Brandt på domen:

– Det är tillfredställande att min huvudman inte har blivit ifrågasatt på något sätt i domen. De båda som var involverade med strykjärnet är ju dömda för vållande till kroppskada.

De tre andra pojkar som var målsägande, som utsattes för strykjärnsnollning utan att skadas, har under rättegången sagt att de var med på att nollas och att de förstod att det var på skoj. Pojken som brännskadades har därmed fått stå ensam bland eleverna för linjen att det var brott som begicks.

Och visst har det varit en tuff rättsprocess för honom, konstaterar Staffan Brandt.

– Det är klart att det är en mardrömsliknande händelse. Både händelsen i sig och sedan själva rättegången. Och så ska man säga det att det är ju inte han som har skvallrat eller velat ha de här personerna dömda, han har bara berättat vad han har varit utsatt för.

Staffan Brandt tycker att hans klient har varit väldigt stark under hela rättegången. Det har också funkat bra att fortsätta gå på Lundsberg, där även eleverna som utförde nollningen går kvar.

Eftersom två elever fälldes för vållande till kroppsskada, men alla inblandade friades för olaga hot, kan man fundera på vilken part som egentligen var vinnare i dagens dom från tingsrätten. Staffan Brandt tycker inte att det finns nån poäng med att slå fast det.

– Vinnare och förlorare är rätt ointressant. Jag tror däremot att kommande elever är de stora vinnarna på Lundsberg, för de lär inte bli utsatta för liknande dumheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista