I går presenterade Landshövdingen i Värmland, Kenneth Johansson samt länsstyrelsens rovdjursansvarige Maria Falkevik den nya förvaltningsplanen för stora rovdjur. Foto: Anders Persson/Sveriges radio

Ny förvaltningssplan för Värmlands stora rovdjur

1:30 min

Nu har landshövding Kenneth Johansson och länsstyrelsens rovdjursansvariga Maria Falkevik presenterat den nya förvaltningsplanen för stora rovdjur.

I förvaltningsplanen finns både mål och riktlinjer om hur länsstyrelsen ska arbeta med våra stora rovdjur i Värmland.

Kenneth Johansson berättar att det är viktigt att samla alla krafter, både de som är emot och de som är för varg när de nu ska gå vidare och han tycker att de lyckats bra i Värmland.

Tidigare har olika organisationer överklagat licensjakten som planerades i februari. I onsdags överklagades även Naturvårdsverkets beslut att deligera skyddsjakten ner till länsstyrelsenivå.

- Som landshövding har jag inga åsikter om det rättsliga. Men vi ska ha möjligheten att beskatta vargar, speciellt i utsatta områden som Värmland, säger Kenneth Johansson.

Maria Falkevik jobbar med rovdjursfrågor på länsstyrelsen. En av hennes uppgifter är att beräkna hur många vargar som finns i Värmland.

- Vi räknar med att vi har 150 vargar eller fler och cirka sju föryngringar som vi känner till. Men vi har inte hunnit att granska hela Värmland än så det kan bli fler, säger Maria Falkevik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista