1 av 3
Lundsbergs skola. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio arkiv.
2 av 3
Johan von Schéele, styrelsens talesperson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio arkiv.
3 av 3
Den brännskadades Lundsbergselevens ryggtavla. Bilden hämtad ut polisens förundersökningsprotokoll.

De dömda eleverna får gå kvar på Lundsberg

1:21 min

Igår dömdes två elever på internatskolan Lundsberg till böter och skadestånd för vållande till kroppsskada, för strykjärnsnollningen förra året då en yngre elev brännskadades. Johan von Schéele, talesperson för Lundsbergs styrelse, säger att eleverna får gå kvar på skolan trots att de har fällts för brott.

– Självfallet. Vi ska komma ihåg att de här eleverna fick lämna skolan under en tid i höstas för samtal med samtalsterapeuter för att gå igenom det hela. De har dessutom fått genomgå en domstolsförhandling och de är dömda för vållande till kroppsskada. Det har varit mer än nog, vi kan inte straffa dem en tredje gång genom att inte låta dem gå kvar på skolan, säger Johan von Schéele.

Johan von Schéele säger att han respekterar domen, och konstaterar också att rätten slår fast att brännandet skedde oavsiktligt. Eleverna friades ju också från anklagelserna om olaga hot eller ofredande, det var för vållande till kroppsskada som två elever fälldes.

På skolan hoppas man nu kunna sätta punkt och gå vidare efter en tung höst. Alla de inblandade eleverna går kvar, och det fungerar bra, enligt Johan von Schéele, som också berättar om ett intensivt förnyelsearbete på skolan där attityder och traditioner gås igenom.

– Vi har haft ett tiotal konsulter som har arbetat med detta under hösten. Djupintervjuer med samtliga anställda, samtliga elever och en hel del föräldrar. Vi kommer att ha det här som ett kontinuerligt arbete med oss framöver, hur vi ska förebygga att sånt här upprepas, säger Johan von Schéele.

Sedan tidigare har det också meddelats att nollning förbjuds på Lundsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista