Ingen licensjakt på varg i år

Naturvårdsverket ger upp sin begäran om att licensjakt på varg ska få bedrivas redan i år. Myndigheten har bestämt att inte gå vidare och försöka riva upp förvaltningsrättens beslut om ett tillfälligt stopp på jakten i väntan på att man behandlat ett antal överklaganden.

Naturvårdsverkets beslutade tidigare om att tillåta licensjakt på 30 vargar i Värmland, Dalarna och Örebro län.

Men det beslutet stoppades tillfälligt av förvaltningsrätten, efter att  Svenska Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden WWF och Svenska Rovdjursföreningen och Wolf Association Swedens överklagat beslutet om att tillåta licensjakt.

Naturvårdsverket överklagade då förvaltningsrättens inhibition, men beviljades inte prövningstillstånd.

Nu har myndigheten valt att  inte gå vidare med sin begäran. Det innebär troligen att ingen licensjakt kommer att kunna genomföras i år.

Naturvårdsverket arbetar istället vidare med att möjliggöra en licensjakt på varg nästa vinter och då, anser myndigheten, är det viktigt att domstolarna snarast fattar beslut om licensjakt ska få ske.

– Jag vill poängtera att Naturvårdsverket vill att licensjakt på varg ska kunna genomföras. Vi gör dock bedömningen att det i år inte är möjligt att genomföra licensjakten. Vi gör också bedömningen att det inte är meningsfullt att överklaga frågan om inhibition till högsta instans. Vi kommer att arbeta för att möjliggöra en licensjakt nästa år, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista