Foto: Stefan Jerrevång / TT

SHL kan få 14 lag redan i höst

1:07 min

En övervägande majoritet av klubbarna i Svenska hockeyligan är positiva till en utökning av serien till 14 lag, det visar Radiosportens undersökning. Och förslaget kan bli verklighet redan i höst skriver Aftonbladet.

I förra veckan bekräftade Hockeyligans vd Jörgen Lindgren att det förs diskussioner om att utöka Svenska hockeyligan från 12 till 14 lag.

Ett förslag som en övervägande majoritet av klubbarna ställer sig positiva till, det visar Radiosportens enkätundersökning.

– Vi måste fatta ett beslut inom sju till tio dagar, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Aftonbladet idag.

Så här kan kvalserien se ut redan i år enligt Aftonbladet:

Scenario 1: Kvalserien spelas med enbart lag från allsvenskan och två lag går upp som vanligt. Det innebär att de två sist placerade lagen i SHL slipper kvala för att hålla sig kvar.
Scenario 2: Kvalserien består som vanligt av två lag från SHL och fyra lag från allsvenskan. Men i stället för två SHL-platser finns det fyra platser i den högsta serien att slåss om.

– Det finns många bra lag och många fina arenor som inte används, sen ska man givetvis ta sig upp på sportsliga grunder också. Men samtidigt har jag full förståelse för de ekonomiska aspekterna och vad det innebär att vara ett lag i SHL, säger Leksands tränare Andreas Appelgren till Radiosporten.

Flera av de som deltagit i Radiosportens enkät menar att det finns en kvalité i hockeyallsvenskan som gör att flera lag skulle klara sig bra i den högsta serien. Linköpings tränare Roger Melin ställer sig dock frågande till hur publiken skulle ta emot fler lag.

– Vi har inte alltför mycket folk som bor i Sverige och som vill se hockey, så jag vet inte om det går att dra publik till alla matcher om det blir ännu fler, säger Roger Melin.


Så sa samtliga tränare/kaptener i SHL:

Patric Blomdahl, AIK:

"Det känns positivt och i framtiden kan jag även se 16 lag i serien och göra SHL ännu större och bli mer attraktiv i Europa."

Jörgen Sundqvist, Brynäs:

"Jag ser det bara som positivt, lagen i allsvenskan håller en ganska hög klass också."

Joel Lundqvist, Frölunda:

"Bredden i svens ishockey är bra och lagen i allsvenskan håller hög klass så jag är positiv till det. Det finns lag där nere som skulle sätta färg på serien."

Rikard Wallin, Färjestad:

"Det är inget vi spelare kan eller vill påverka utan det finns smartare människor än vi som kommer sortera ut vad som fungerar sportsligt och marknadsmässigt för att ta den här sporten framåt."

Torgny Bendelin, HV71:

"Jag tycker definitivt att den ska utökas. Topplagen i allsvenskan är så pass bra och den serien har utvecklats enormt under de senaste 7-8 åren. Sen beror det på hur man gör med upp -och nerflyttning men det systemet som är idag gynnar allsvenskan, elitlagen har det tuffare så med två lag till tror jag vi skulle få bättre balans."

Andreas Appelgren, Leksand:

"Det finns många bra lag och många fina arenor som inte används just nu men givetvis ska det vara sportsliga grunder man tar sig upp på. Men man ska också tänka på att behandla serierna under, allsvenskan ska fortfarande vara attraktiv."

Roger Melin, Linköping:

"Att spela några fler matcher är inget större problem för spelarna det har varit ganska mycket små uppehåll den här säsongen så där kan man lägga in fler matcher. Men jag vet inte om det går att dra publik till alla matcher om det blir fler."

Thomas Berglund, Luleå:

"Det blir mer intäkter i och med att det kommer fler lag in och ett större intresse, så jag ser positivt på det. Spelar man i SHL tickar det ju in lite pengar och av de pengarna tror jag lagen underifrån kan förstärka spelartrupperna."

Samuel Påhlsson, Modo:

”Det finns underlag för det och så kanske det bli mindre tittande på bara kvalserien och att alla är rädda för att åka ur. Det skulle nog ge mer arbetsro och inte sån panik hela tiden att hamna i kvalserien.”

Hans Wallson, Skellefteå:

"Kan det utveckla sporten och öka intresset så är det positivt. Det skulle bredda sporten och vi kanske får fler som vill börja spela ishockey, men det är en komplex fråga så vi får se vad som händer i framtiden."

Johan Markusson, Växjö:

"Det blir ju fler jobb som ska fyllas och förhoppningsvis kan de fyllas med talanger som får chansen på en högre nivå."

Henrik Löwdahl, Örebro:

"Vi har varit många år i allsvenskan och vet att det finns lag där med bra kvalité både på hockeyplan, i organisationer och med bra publikunderlag."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista