Lena Persson. Foto: Lars-Gunnar Olsson, Sveriges Radio.

Teatern ger Karlstadsbon Lena Persson energi

18 min

För Karlstadsbon Lena Persson har teatern varit ett andra hem sedan omkring 30 år. Hon har bland annat spelat med i flera av Värmlandsteaterns musikaler. Nu är hon aktuell med en roll i Kalenderflickorna, och idag bjöd hon på musiken i Min Spellista.

– Teatern är mitt absolut största intresse, säger Lena Persson. Det ger mig energi och är fruktansvärt roligt. Och så är det ju fantastiskt att få kunna beröra, få den totala tystnaden eller att folk skrattar när de ska skratta.

Trots intensiva repetitionsperioder som följs av idel föreställningar tycker Lena det är värt det.

– Jag har mycket känslor i mig och jag tror det är bra för mig att få ur mig alla de där känslorna, för att va, jag höll på att säga, normal under resten av tiden.

Scenintresset började redan tidigt. Hon sjöng i kör i musikskolan som liten och var bland annat med i barnföreställningar med Wermland Opera, som då hette Musikteatern. 1984 gick hon på audition för Jubileumsspexet, som skulle fira Karlstads 400 år som kommun. Där fick Lena spela Sola i Karlsta' och sedan var hon fast. Jubileumsspexargänget höll ihop och blev så småningom starten för Värmlandsteatern. Lena spelade idel roller men fick efter millennieskiftet ta en paus av familjeskäl.

– Vi fick vårt fjärde barn i januari 2002 och dessutom blev det så att min man blev svårt sjuk året efteråt, så jag fick ägna hela min tid åt familjen.

Han avled 2006. Barnen var då mellan fyra och 14 år.

– Utan min mamma och pappa hade det varit väldigt svårt. De har varit mina söttepelare genom hela den här tiden.

Hon försökte sig på en roll igen 2007, men det blev en tuff period med krånglig logistik och barnvaktsjakt.

– Då bestämde jag mig för att vänta några år till. Nu är det också så att alla mina barn är engagerade i Värmlandsteatern, så det underlättar naturligtvis för alla vet vad det innebär.

Hur har den här tuffa tiden påverkat dig?

– Man tror att sånt bara händer andra, men när det plötsligt händer någonting som rycker undan den där mattan man står på gör det att den där otryggheten alltid finns med. Jag är mer mån om att känna efter hur jag själv mår och jag ser lite extra på mina barn. Sedan har det givit mig en erfarenhet som gör att jag är mer stabil. Det kanske inte är värt att oroa sig för småsaker.

Lena Perssons spellista:
James Blunt: Goodbye, my lover
Earth Wind and Fire: In the stone
Filmintro till "Forrest Gump" av Alan Silvestri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista