Foto: Fredrik Persson/TT.
VÄRMLAND

Infrastrukturministern på besök för att diskutera åkeribranschen

1:31 min

Infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd var under måndagen på besök hos LBC frakt i Karlstad för att diskutera åkeribranschen.

Under de två timmar som ministern var på plats diskuterades svårigheterna för åkeribranschen.

-- För mig är det väldigt viktigt att höra från alla dem som är ute på våra vägar. Dels hur det funkar rent trafiksäkerhetsmässigt men också de som har det som sin livsnäring som åkeriföretag, Säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Det som främst togs upp var den illegala transporten som under senare år blivit en allt mer konkurrerande faktor för branschen där utländska åkare tar mindre betalt och cabotage körs mer olagligt. Regeringen har diskuterat frågan flitigt och enligt Infrastrukturministern vill man nu skärpa tillsynen.

-- Det handlar dels om att vi har skärpt beställaransvaret. Att man kan få böter om man inte är en god beställare. Vi ska också få ett förslag till första mars att när polisen stoppar en lastbild som inte har rätt tillstånd ska inte lastbilen få åka vidare. Det i sig ger viktiga signaler att man ska följa de regler som gäller när man kör i Sverige, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista