Johan Eriksson och Carina Samuelsson. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Minnet av förintelsens offer högtidlighålls

1:26 min

I Karlstad och Vålberg uppmärksammas idag den internationella minnesdagen för förintelsen, med föreläsningar, utställningar och fackeltåg.

I Karlstad hålls föreläsning på Värmlands Museum och en utställning i bibliotekshuset. I Vålberg blir det fackeltåg  i kväll med efterföljande föredrag och utställning.

– Det är en viktig uppgift vi har att aldrig glömma det som hände. Vi måste förmedla det vidare, säger  Carina Samuelsson diakon i Svenska Kyrkan i Vålberg.

Sjösala fritidsgård, Vålbergsskolan, Karlstads kommun och Svenska Kyrkan har arbetat i ett samverkansprojekt om förintelsen för ungdomar i högstadieåldern.

– Ett  större engagemang är svårt att hitta. De bakar bröd, skaffar sponsorer och är med och arrangerar, berättar Carina Samuelsson.

Johan Eriksson som är en av arrangörerna i Vålberg, tycker att det är skönt att få arbeta bort stämpeln av att Vålberg skulle vara en "rasisthåla".

– Det är härligt att sprida lite positiv energi här ute. Genom ungdomsgrupper och människor som brinner för mänskliga rättigheter har stämpeln börjat arbetas bort, säger Johan Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista