Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

TBC-smitta på förskola i Torsby

1:25 min

Barn på Forsbackens förskola i Torsby kan ha utsatts för TBC-smitta. Den är en person som varit verksam på förskolan som burit på smittan. Idag informerades alla anställda och föräldrarna till de 75 berörda barnen.

Enligt förskolechefen Pernilla Larsson är i dagsläget inget barn smittat. Och läget bedöms inte vara allvarligt, men alla barn ska utredas.

– Det handlar om att en person haft tbc-smitta och som har varit i vår verksamhet. Denna person har på egen hand utrett sin sjukdomsbild och när det konstaterats att han bar på smittan tog smittskydd kontakt med oss, säger förskolechefen Pernilla Larsson.

Hur har föräldrarna reagerat på den information de fått nu på förmiddagen?

– De har reagerat bra och sunt. De var oroliga till en början men jag tror att den information de fått har gjort att oron lagt sig en del, säger Pernilla Larsson.

Nu ska alla barn och anställda lämna blodprov. Barnen ska dessutom lungröntgas och under tiden fortsätter verksamheten som vanligt.

– Ja absolut. Vi kör som vanligt, säger förskolechefen.

Hon uppmanar dock alla föräldrar att vara vaksamma över sitt barns allmäntillstånd.

Läs mer om sjukdomen på Smittskyddsinstitutets hemsida

Om TBC

  • Globalt är tuberkulos en sjukdom som främst drabbar yngre vuxna, men även barn och äldre insjuknar.
  • I Sverige har vi sedan många decennier sett en minskning av tuberkulosen. Denna har nu planat ut, och de senaste åren har det anmälts cirka 650 fall/år, flest bland vår utrikesfödda befolkning.

(Fakta: Smittskyddsinstitutet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista