Esbjörn Andersson (M) tillförordnat kommunalråd i Årjäng

1:22 min

Efter att Centerpartiet igår gav upp styret av Årjängs kommun och lämnar alla ledande poster så träder nu moderaten Esbjörn Andersson in som tillförordnat kommunalråd. Trots att han själv efter en intern strid blev bortröstad från rollen som gruppledare i sitt eget parti förra året.

– Det är inte med någon glädje precis, säger Esbjörn Andersson.

Eftersom Esbjörn Andersson är vice ordförande i kommunstyrelsen får han nu ta över kommunalrådsrollen. Han är bedrövad över turbulensen i kommunen, och kritisk mot beslutet i kommunstyrelsen i förra veckan om att dra tillbaka varslet av Årjängs skolchef och ändra delegationsordningen så att kommunchefen inte längre har rätt att anställa och avskeda verksamhetschefer.

När det gäller Centerns avhopp konstaterar Esbjörn Andersson att de inte hade några andra alternativ, eftersom deras samarbete med Socialdemokraterna har brutits. Vad som händer nu i Årjängs kommunpolitik återstår att se, men Esbjörn Andersson är medveten om att han lär bli kortvarig som kommunalråd.

– Det här är en helt tillfällig lösning. Nu får ju Socialdemokraterna tillfälle att tillsätta ett kommunalråd, de är ju största partiet, säger Esbjörn Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista