Maud Olofsson säger att Fredrik Reinfeldt inte ville satsa på infrastrukturen under hennes i tid i regeringen. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Tidigare centerledaren kritiserar Moderaterna

"Nej, det stämmer inte alls"
1:33 min

Maud Olofsson riktar hård kritik mot Moderaterna i sin nya bok ”Jag är den jag är”. Hon menar på att Fredrik Reinfeldt under hennes tid i riksdagen inte ville prioritera infrastrukturen i Sverige. Kritik som moderaterna inte håller med om.

Maud Olofsson som tidigare var partiledare för centerpartiet, riktar i sina memoarer kritik mot moderaterna och menar att under hennes tid i regeringen var det storbråk mellan moderaterna och centern när det gällde frågan om infrastruktur och tågtrafik. Hon säger till Dagens Nyheter att Fredrik Reinfeldt inte var intresserad av infrastruktur och skällde på alla moderata kommunalråd som hellre byggde vägar än att satsa på skolan och barnomsorgen.

– Det var centerpartiet som såg till att det faktiskt kom pengar till skötsel och underhåll och det var Åsa Torstensson som tagit fram bra underlag som gjorde det möjligt, säger Maud Olofsson till P1 Morgon på måndagen.  

Moderaternas riksdagsledarmot Jan-Evert Rådhström, som är talesperson för trafikfrågor, håller inte med om Olofssons kritik.

– Nej, det stämmer inte alls för vi har ju varje år sen vi tillträde 2006 dramatiskt ökat pengarna till infrastrukturen så väl till väg som till järnvägssidan. Det som är viktigt är att infrastrukturen är en viktig del i Alliansens jobbpolitik, säger Jan-Evert Rådhström.

Moderaten Catharina Elmsäter-Svärd är i dag infrastrukturminister och hon anser att Alliansen som helhet tagit stora beslut gällande infrastrukturen och att det är bevis på att Fredrik Reinfeldt prioriterar frågan högt.

– Regeringen fattar beslut som ett kollektiv. Det är en regeringen och det är den här regeringen som har gjort de största satsningarna på infrastruktur någonsin. Så den samlade regeringen har faktiskt prioriterat infrastruktur, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".