1 av 2
Esbjörn Andersson (M) satt ett dygn på posten som tf kommunalråd. Foto: SR och Moderaterna Årjäng.
2 av 2
Kristina Kristiansson (S) leder nu Årjängs kommun fram till dess att en mer långsiktig lösning tagits fram. Foto Sara Johansson/Sveriges Radio.

Nytt avhopp - Esbjörn Andersson (M) avgår och blir politisk vilde

1:31 min

Esbjörn Andersson (M) blev igår tillförordnat kommunalråd i Årjäng. 24 timmar senare meddelar nu även han att han avgår. Han lämnar dessutom moderaterna och blir politisk vilde i kommunfullmäktige.

– En ohållbar situation, säger Esbjörn Andersson.

Det var vid en uppmärksammad presskonferens på måndagseftermiddagen som Centerpartiet meddelade att man inte längre vill styra Årjängs kommun.

Partiet berättade att man bestämt sig för att lämna alla ledande poster i kommunens nämnder. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Johannesson avgick också med omedelbar verkan.

Eftersom Esbjörn Andersson (M), hårt kritiserad inom sitt eget parti, var vice ordförande i kommunstyrelsen blev han tillförordnat kommunalråd. Men han satt inte länge på posten. Idag meddelar också han att han avgår.

– För att leda en kommun måste det vara styrfart. Man kan inte hoppa från den ena sidan till den andra beroende på hur det passar en själv, säger Esbjörn Andersson.

Du satt ett dygn som tf kommunalråd. Det är inte särskild lång tid?

– Nej, och det hade jag väl inte tänkt heller, säger han.

Kommer du att sitta kvar i fullmäktige?

– Ja, det tänker jag och jag tänker inte vara kvar som moderat politiker. Jag kan inte driva en politik som enbart driver frågor som rör Töcksforsregionen, säger Esbjörn Andersson.

Socialdemokraten Kristina Kristiansson tar nu över rodret som kommunalråd. Hur länge hon ska sitta på den posten avgörs kanske redan vid nästa veckas fullmäktigemöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista