Anders Andrén är folkhälsostrateg i Värmland och han har en plan för framtiden. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Antalet självmord minskar drastiskt

1:24 min

Antalet självmord i länet minskade drastiskt under 2012. Det visar statistik från Karolinska Institutet. Värmland som under flera år haft flest självmord per invånare börjar nu närma sig genomsnittet.

Varje år begås runt 1 500 självmord i Sverige och för Värmland har man haft flest självmord per invånare i flera år. Men enligt en mätning gjord över 2012 har
antalet självmord minskat med 25 procent.

Anders Andrén som är folkhälsostrateg i länet berättar om en ny metod som man börjar införa där man utbildar första hjälpare som ska uppmärksamma psykisk ohälsa. 

– Kan man identifiera psykisk ohälsa så som depressioner, psykosiska tillstånd eller ångestreaktioner så kanske man kan hjälpa personer att få kontakt med vård, säger Anders Andrén.

Tanken är att vem som helst kan bli en första hjälpare bara man genomgår en speciell utbildning. I dag är det mellan 13-16 stycken utbildare i länet som  kommer börja utbilda allmänt folk framöver och då med störst fokus på de vuxna. För det är medelålders män som fortfarande dominerar antalet självmord.

– Jag tror vi är ett ganska utsatt län, det är mycket glesbyggd. Men kan man träna upp sig och prata om självmord på samma sätt som man kan prata om vilken annan åkomma som helst så tror jag vi har kommit väldigt långt, säger Anders Andrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista