Peder Hyllengren forskare på försvarshögskolan/foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio

Terrorismforskare: "Hotet mot Sverige är reellt"

19 min

- Det finns en affärsverksamhet i att få ner människor från Sverige till Syrien, säger forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan i Karlstad. - Det här resandet är det absolut största hotet mot svensk säkerhet.

De senaste två åren har ett sjuttiotal personer från Sverige rest till andra länder och deltagit i träningsläger för terrorister och/eller deltagit i krig i andra länder. I Sverige gör vi ingenting för att förhindra att de här unga männen åker, till skillnad från flera andra länder i Europa där man arbetar aktivt med att nå de här personerna i tid, alltså innan de åker. De unga män, jihadresenärer kallas de i Norge, utländska stridande i Sverige, som åker iväg till krig i exempelvis Syrien blir väldigt farliga menar Hyllengren. I Storbritannien har man gått så långt som att ta ifrån folk deras brittiska medborgarskap om de deltar i terrorismläger, i Sverige är det inte olagligt alls.

- Har man varit i länder och deltagit i den här typen av krig eller träning så är man en reell säkerhetsrisk när man kommer hem, menar Peder Hyllengren. - Vi måste förstå allvaret i detta och skärpa lagstiftningen.

Han menar också att man måste skapa en brygga mellan kommun och stat och hitta en modell där man kan fånga upp den här personerna innan det är för sent, exempelvis genom en nationell samordnare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista