1 av 2
Gunilla Andersson, hälso- och sjukvårdschef, organiserar om i landstingsledningen. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio
2 av 2
Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.

Landstinget vill ha nollvison för vårdskador

Gunilla Andersson: "Tydligare mål och ökat fokus"
1:16 min

Landstingsdirektör Gunilla Andersson organiserar nu om landstingets ledning. Tre ledningsgrupper ska bli en och från den 1 mars blir det två hälso- och sjukvårdschefer istället för en.

– Behovet av att förtydliga fokuset på ledning och styrning med målsättningen att öka kvaliten och ökad patientsäkerhet, säger landstingsdirektör Gunilla Andersson.

En förändring är bland annat att en hälso- och sjukvårdschef ska bli två. Hur ska det förbättra patientsäkerheten?

– Tyvärr skadar vi patienter i vården. Vi ska inte skada någon. För att kunna driva det arbetet måste vi bestämma oss för vilka metoder och områden vi ska arbeta med för att förhindra detta. Då behöver vi en struktur som stödjer detta, säger Gunilla Andersson.

Gunilla Andersson vill ha en nollvisionen för vårdskador. Hon säger att antalet vårdskador ska ha halverats inom en fyraårsperiod

En annan förändring som landstingsdirektören nu lagt fram är att skrota de tre ledningsgrupper som finns idag och ersätta dessa med en enda. Allt för att kunna styra och följa upp de mål man har för verksamheten.

Till hälso- och sjukvårdschef med linjeansvar föreslås Ingrid Magnusson, som idag är landstingets ekonomichef. Till kvalitetsuppdraget föreslås Tobias Kjellberg som idag är divisionschef för opererande specialiteter.

- Både Ingrid Magnusson och Tobias Kjellberg står för ett modernt ledarskap och har en mycket god förmåga att arbeta gränsöverskridande för bättre kvalitet och högre effektivitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".