Foto: Björn Lindberg/SR

Varmare och mer regn i Värmland

Det kommer att bli stora klimatförändringrar i Värmland i framtiden och det gör att risken för översvämningar, ras och skred ökar. Det visar en ny klimatanalys från SMHI.

Det är länsstyrelsen i Värmland som har gett SMHI i uppdrag att ta fram en klimatanalys för Värmland. Enligt SMHI pågår klimatförändringarna redan nu och de kommer gradvis att förstärkas under det kommande seklet. 

I dag är årsmedeltemperaturen i Värmland 5,3 grader och i slutet av seklet väntas den stiga till cirka 9 grader och den kommer att höjas mest vintertid. Vi får det därmed varmare än Skånes nuvarande klimat.

Nederbörden ökar gradvis och vid slutet av seklet väntas 20 procent mer regn jämfört med idag. Ökningen blir störst på vintern och nederbörden kommer allt oftare att falla som regn i stället för snö.

Mer nederbörd och alltfler häftiga skyfall innebär att risken för översvämningar, ras och skred ökar. De kommunala dagvattensystemen har redan idag svårt att ta emot stora regnmängder. Situationen kommer att förvärras och det finns även risk för att dricksvattenkvaliteten försämras.

I ett blötare och mildare klimat kommer också förutsättningarna att förändras för många av Värmlands skogs- och jordbrukare, till exempel kommer tjälen att minska.

– Myndigheter måste redan nu agera och planera för åtgärder. Utsläppen av koldioxid måste minskas så att konsekvenserna inte förvärras, säger Ida Axelsson Wall,klimatanpassningssamordnare på länsstyrelsen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista