Foto: Lauris Rubenis.

Vitryggiga hackspetten nästan utdöd

Den vitryggiga hackspetten är nästan utdöd i Sverige och nu finns bara ett par kvar i landet. Enligt Naturskyddsföreningen är utdöendet en effekt av att skogsbruket och myndigheterna misslyckats med att skydda hackspettarnas livsmiljö.

Den vitryggiga hackspetten har tidigare funnits i ett bälte från Värmland till Gästrikland och behöver stora arealer gammal lövskog med mycket död ved.

För att arten ska komma tillbaka måste lövskogar och blandskogar utvecklas över hela landet, skriver Naturkyddsföreningen i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Den vitryggiga hackspetten (Dendrocopos leucotos) finns över stora delar av Europa och Asien och hade ursprungligen en vid utbredning i Sverige. I västra Norge, med stora arealer orörda lövskogar, häckar 1 500 par och i sydöstra Finland, där skogsbruket sparat mer lövskog än i Sverige, finns nu 120 par.

Källa: Naturskyddsföreningen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista