Allt fler borde använda kollektivtrafiken för att ta sig till jobbet menar Pendla Grönt. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Hyrcyklar ska få fler att pendla med kollektivtrafiken

1:27 min

Ett antal lånecyklar ska få fler i Karlstad att börja pendla med kollektivtrafiken iställer för att ta bilen till och från jobbet. Projektet Pendla Grönt inför i år pendelcyklar i Karlstad kommun.

– Det hjälper inte att vi har en bra busslinje som går på rätt tider om till exempel arbetsplatsen ligger 2 km från närmaste busshållsplats. Utan man måste kunna ta sig från där man kommer in med tåget och sen vidare ut till arbetsplatsen. Det gäller att hitta de felade länkarna i den här kedjan mellan hemmet och arbetsplatsen, Jörgen Persson, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen.

Under tre månader kommer 80 inbitna bilförare byta ut bilen mot att pendla. Men till skillnad från förra året kommer man nu också få tillgång till en lånecykel som kommer finnas i centrala Karlstad. Tanken är att pendlaren då hyr cykeln över dagen för att ta sig den sista biten till jobbet och efter arbetsdagens slut även lämna tillbaka cykeln på samma ställe.

- Inte mindre än 40 procent av utsläppen av växthusgaser kommer från bilar och lastbilar i Värmland och stor del av den trafiken är bilpendling till och från arbetet, säger Jörgen Persson. 

En annan nyhet är att pendlarna denna gång rekryteras via arbetsplatser, vilket man hoppas kunna resultera i att fler får höra om projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista