På den libanesiska restaurangen Pasha fortsätter man att duka upp buffématen och hålla restaurangen öppen, trots att både bygglov och hyreskontrakt har upphört att gälla. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Pasha kör vidare utan bygglov och kräver skadestånd

Bygglovet och hyreskontraktet har upphört att gälla. Ändå fortsätter restaurang Pasha på Norrstrand i Karlstad att hålla öppet. Företaget kräver nu också ett skadestånd på nästan två miljoner kronor från fastighetsägaren Lundbergs.

På den libanesiska restaurangen Pasha mumsas det fortfarande buffémat, pizzor och annat från menyn, trots att det tillfälliga bygglovet för att driva restaurang i den forna bensinmacken på Norrstrand gick ut sista december.

Kommunen sa nej till förlängning, eftersom fastighetsägaren Lundbergs vill riva lokalen och bygga nytt. Och i hyreskontraktet, som egentligen skulle gälla till februari 2015, står att kontraktet upphör om bygglovet inte förlängs.

Men det villkoret är ogiltigt, anser Pashas ägare. Deras advokat Per Eriksson säger till P4 Värmland att villkoret kan likställas med en rivningsklausul, och att den inte gäller eftersom den inte har anmälts till hyresnämnden av den tidigare fastighetsägaren när det ursprungliga hyreskontraktet skrevs.

Dessutom säger sig Pasha ha fått ett muntligt löfte från den tidigare fastighetsägaren om en ersättningslokal vid en eventuell rivning, ett löfte som Lundbergs uppges ha tagit över vid köpet av huset.

Att det finns ett sånt löfte tillbakavisar Peter Lundgren, regionchef på Lundbergs. Men han vill inte bli intervjuad på band.

– Det blir bara pajkastning, säger han.

Pashas ägare, som inte heller vill höras i radio i nuläget, har stämt Lundbergs och kräver skadestånd på 1,8 miljoner kronor.

– Vi kan inte bara lämna restaurangen, vad ska vi leva av, säger en av ägarna om varför man tar strid.

Men Lundbergs kommer att bestrida kraven, och det blir nu upp till tingsrätten att avgöra tvisten.

I samma fastighet finns också Kenneths hamburgeri, men de har ett gällande bygglov och kontrakt till våren 2015. Inom kort ska Lundbergs träffa Kenneths ägare för att diskutera situationen, uppger Peter Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista