1 av 3
Nuvarande kommunalrådet Kristina Kristiansson (S) tillsammans med kandidaten för posten Daniel Schützer (S). Foto: Pontus Kinnander/SR.
2 av 3
Årjängstrollet som vaktar utanför kommunhuset. Foto: Pontus Kinnander/SR.
3 av 3
Kommunhuset i Årjäng. Foto: Pontus Kinnander/SR.

Dåligt förtroende för kommunpolitikerna i Årjäng

1:34 min

Den politiska turbulensen har för stunden lagt sig i Årjängs kommun, men den har satt sina spår i förtroendet bland väljarna. Men igår hoppade ytterligare två moderatpolitiker av sina uppdrag.

– Det påverkar negativt självklart och speciellt för våra invånare som inte vet vad som händer, från dag till dag. Man ser att det kommer upp ett nytt namn och sedan ytterligare ett nytt namn, de lär tänka ”vad är det som händer”. Så vi försöker  informera så gott vi kan, säger Kristina Kristiansson (S).

En politisk härdsmälta, kaoset i Årjäng och tredje kommunalrådet inom på bara ett dygn, det är några av rubrikerna man kunnat se under de senaste dagar. Det handlar förstås om den turbulenta situationen inom Årjängs kommunpolitik, där först Katarina Johannesson (C) hoppar av ordförandeposten i kommunstyrelsen, för att bli ersatt av Esbjörn Andersson (M), som i sin tur hoppar av både ordförandeposten och sitt parti knappt ett dygn senare. Han blir sedan ersatt av Kristina Kristiansson (S), som i det långa loppet inte är intresserad av ordförandeposten men ska sitta kvar till mitten av februari då kommunfullmäktige ska välja ett nytt kommunalråd.

Där är socialdemokraternas kandidat Daniel Schützer. Vem eller vilka som ska kandidera för den nya alliansen, bestående av Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna, bestäms på ett möte på torsdagskvällen.

Men frågan är hur Årjängsbornas förtroende för politikerna ser ut efter alla turer.

– Det är dåligt. Det har ju vart käbbel i flera år, säger en Årjängsbo.

– Snart måste det till en lösning så vi får en positiv bild igen, för det här tar ner hela Årjäng. Det är marknadsföring av den sämre sorten, säger en annan.

Igår valde dessutom ytterligare två måderater att lämna sina uppdrag.

Och igår hoppade ytterligare två moderater av från politiken. Det är Rolf Gruvborg, vice ordförande i bygg- och miljönämden, och Ulf Kullander, ersättare i kommunstyrelsen samt ersättare i stiftelsen Glasskogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista